Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Ο Λαβύρινθος

Ο Λαβύρινθος.


   Ανέκαθεν, εκείνο που φοβόμουν περισσότερο ως επαγγελματίας και ως άνθρωπος ήταν η σύγχυση, ο λαβύρινθος αντικρουόμενων πληροφοριών,  χωρίς την  ύπαρξη Αριάδνης ή έστω ενός μίτου, που θα μας δείξει το μονοπάτι.

   Η τελική αναμέτρηση ανθρώπου και ιού έφτασε και προς έκπληξη όλων, ο άνθρωπος αμφισβητεί το βασικό του όπλο, το εμβόλιο.

   Οι καθηγητές ιατρικής διαφωνούν ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, διάφορες θεωρίες αρχίζουν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, το ίδιο και οι φήμες για θανάτους και παρενέργειες και όσο η σύγχυση διογκώνεται, τρομακτικές θεωρίες συνωμοσίας περί σχεδίου μείωσης του πληθυσμού της γης κάνουν την εμφάνισή τους.
     Όσο ψάχνεις τόσο μπερδεύεσαι και όσο αναζητάς με αγωνία την εγκυρότητα, τόσο βουλιάζεις στα άρρωστα νερά της γενικευμένης αμφισβήτησης και καχυποψίας.
    Η πρώην υπουργός που μιλά με εμβρίθεια αποδεικνύεται ουφολόγος, οι εγχώριοι επαΐοντες που διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε αναστατώνουν, το internet σε κατακλύζει με πληροφορίες (τόσο συχνά ανυπόστατες!) συνθήματα , μηνύματα συναγερμού και η αλήθεια φαντάζει άπιαστη.

    Νιώθεις πως όσο και να σκάψεις κάτω από τον όγκο των πληροφοριών η αλήθεια θα μείνει κρυμμένη, είτε δε θα τη βρεις είτε δε θα την αναγνωρίσεις.

    Η αλήθεια  θα σου ξεγλιστράει καθώς φαίνεται, σαν το νερό μέσα από τα δάχτυλα. Θα πρέπει να περιμένεις να την αποκρυσταλλώσει ο χρόνος για να μπορέσεις να την κρατήσεις- και τότε βέβαια δε θα έχει και τόση σημασία.
   Σήμερα που καίγεσαι για αυτήν , οι αυθεντίες σου αδυνατούν να σε πείσουν. Και νιώθεις πως εσύ, η μάνα , ο πατέρας , ο σύζυγος, πρέπει να κρίνεις τις αυθεντίες και να αποφασίσεις για την τύχη τη δική σου και των δικών σου, να συλλέξεις τη γνώση, να τη ζυμώσεις και να πλάσεις την αλήθεια σου κεκαθαρμένη, αξιόπιστη, στέρεη.

  Σύγχυση. Είναι άραγε όλα τόσο μπερδεμένα ή μήπως εσύ τα βλέπεις έτσι διαστρεβλωμένα, υπό το πρίσμα μιας γενικής καχυποψίας, δηλητηριασμένος από την υπόνοια που υιοθέτησες ως γνώση, πως το συμφέρον τα υποκινεί όλα-και τους ειδικούς και τα ΜΜΕ και την έρευνα- ανίκανος πια να εμπιστευθείς, αγνοώντας και γνωρίζοντας τα πάντα ;


Δεν ξέρω τι άλλο να πω,
δεν μπορώ κάτι να δω. Έχει σκόνη.

Θα περιμένω λίγο να κατακαθίσει,
μήπως μπορέσω και διακρίνω το μονοπάτι..




_

1 σχόλιο:

julie είπε...

Πράγματι, το τοπίο είναι θολερό ή μάλλον εμείς θολώνουμε τα νερά όλο και περισσότερο απομακρυνόμενοι από τις πηγές, από την αλήθεια (σχετική ή απόλυτη). Άλλωστε η Ελλάδα είναι η χώρα των ειδημόνων κάθε είδους και για κάθε τι..δυστυχώς, μιλούν όλοι και δεν ακούγονται οι πιο σοβαροί και ψύχραιμοι... Πάντως όλοι αυτοί που αντιδρούν στο εμβόλιο τι έχουν να πουν για όσους εμβολιάστηκαν (χιλιάδες στην Ελλάδα, εκατομμύρια παγκοσμίως), τι έπαθαν οι εμβολιασθέντες????Επιτέλους ας σοβαρευτούμε...εγώ εμβολιάστηκα εδω και 15 μέρες...
Αν κάνουμε λίγη, ελάχιστη ησυχία θα ακούσουμε την αλήθεια...δεν έχουμε μάθει να ακούμε σοβαρά ή να σκεφτόμαστε με νηφαλιότητα.....ησυχία, λοιπόν....

Ιουλία